Natte voeten

De eerste week van het nieuwe jaar waren de temperaturen vrij hoog en er viel aardig wat regen. Het is behoorlijk nat in de tuin. Veel planten kunnen hier slecht tegen, bijvoorbeeld mediterrane planten als lavendel (Lavandula spp.) en rozemarijn (Rosmarinus officinalis). Aan lavendel heb ik mij in deze tuin niet gewaagd - te weinig zon en te vochtig en ik vond lavendel ook niet zo passen in onze landelijke tuin in Drenthe - maar bij de garagemuur heb ik een (piepklein) rozemarijnstruikje geplant. De grond is er droog en goed doorlatend en hij staat daar, goed beschut, op het zuiden. Kijken hoe hij 't daar doet. Rozemarijn ruikt zo lekker als je er even met je hand doorheen strijkt en het is heerlijk in salades en bij vleesgerechten. In mijn vorige tuin had ik een grote, hoge rozemarijnstruik in een rotstuin-achtig stukje border met goede drainage en daar deed het uitstekend. Dat wil zeggen, totdat het streng ging vriezen en hij dood vroor...

Ook de vijg (Ficus carica) in de grote bloempot houdt niet van natte voeten; ik zou 'm eigenlijk onder een afdakje moeten zetten om 'm te beschermen tegen de regen. Wel deed ik een behoorlijke laag potscherven onderin de pot, dat helpt wellicht een beetje. Ik ben benieuwd hoe de rozemarijn en de vijg de winter doorkomen.