Moestuinplannen

Mijn moestuinplannen voor dit jaar zijn een stuk minder ambitieus dan die van vorig jaar. Ik had te veel soorten groente in de moestuin en de meeste ervan waren op z'n zacht gezegd niet zo'n succes. Zowel de worteltjes als de radijsjes waren niet te eten zo taai en de lente-uitjes en boerenkool werden geheel weggevreten door de slakken. Wat ik dit jaar in de moestuin wil telen moet hoe dan ook:

- lekker smaken;

- het goed doen en/of gedaan hebben;

- niet worden opgegeten door slakken.

De moestuinkandidaten voor 2018 zijn: eikenbladsla (Lactuca sativa var. foliosa), courgettes (Cucurbita pepo var. cylindrica), Oost-Indische kers (Nasturtium), lathyrus (Lathyrus odoratus), goudsbloemen (Calendula officinalis) en het driekleurig viooltje (Viola tricolor).

Mijn vorig jaar zorgvuldig uitgedachte plan voor wisselteelt vergeet ik even; bij zo weinig soorten valt er weinig te wisselen en de groentebedden van vorig jaar (mijn 'groentekerkhof') maken straks plaats voor andere 'vakken'. Er komt wel structuur in de moestuin. De groente komt in verhoogde bakken; ik weet nog niet hoe of wat. Ook wil ik kruiden in één van de verhoogde bakken zetten, die we in de keuken kunnen gebruiken: bieslook (Allium schoenoprasum), munt (Mentha), salie (Salvia officinalis) en tijm (Thymus vulgaris).

Op de paden tussen de bakken/vakken wil ik grit, split, cacaodoppen of iets dergelijks aanbrengen. Bij wijze van experiment, om te kijken of dit de slakken enigszins weg houdt. Want, ook al neem ik me voor dit jaar vroeg te beginnen met slakken rapen en deporteren, het blijft een probleem hier in de tuin en ik wil ze absoluut bestrijden op een mileuvriendelijke manier.