Opfriskuur voor voorjaarsbloeiers

Het longkruid (Pulmonaria officinalis), dat ik meenam uit onze vorige tuin doet het hier heel goed en is behoorlijk groot geworden. De plant moet gedeeld worden, maar nu nog niet. Vaste planten die vroeg in het voorjaar bloeien, zoals longkruid, schoenlappersplant (Bergenia), stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris of elfenbloem (Epimedium) kun je het beste na de bloei scheuren. Graaf de plant op en trek de pol voorzichtig met de hand uit elkaar. Zet de spa erop als dat niet goed lukt. De buitenste, jonge stukken met de meeste groeikracht kun je opnieuw uitplanten. Het oudere hart van de plant kan weg, op de composthoop. Beetje organische mest of bemeste tuinaarde erbij en klaar is Kees.

Door de planten deze 'opfriskuur' te geven gaan ze weer volop groeien en je krijgt er meer planten voor terug (De foto is genomen in oktober 2017).