Zentuin

Er ligt een klein mosje op de terrastegels. Het doet mij denken aan een Japanse zentuin, specifiek de rotstuin bij de Ryoan-ji tempel in Kioto, Japan. Niet dat ik daar ooit geweest ben, ik heb er gewoon veel over gelezen want het boeit mij.

Een zentuin is een traditionele tuin, ingericht volgens de Zen regels. Feitelijk is het een kloostertuin die door de monniken werd gebruikt om te mediteren. Om niet afgeleid te worden bij de meditatie is een zentuin zeer sober ingericht en bestaat uit slechts één ruimte. Stenen en grind vormen de basis en hebben een diepere, symbolische betekenis. Beplanting, als die er al is, speelt een ondergeschikte rol. Het grind wordt in verschillende patronen geharkt en is een meditatieve handeling op zich.

De boeddhistische tempel Ryoan-ji, daterend uit 1473, is wereldberoemd om z'n Japanse zentuin. Het is de oudste zentuin van Japan. De tuin ontstond pas later, namelijk toen de tempel werd herbouwd nadat Kioto in 1486 door brand werd verwoest. De tuin, een rechthoek van 10 x 30m, is puur bedoeld om naar te kijken. In een ommuurde binnenplaats ligt geharkt grind met daarop, verspreid, 15 stenen - 'rotsen' - waar omheen enkel wat spaarzaam mos groeit. Meer niet! De stenen zijn zo neergelegd dat je ze nooit allemaal gelijktijdig kunt zien; vanaf elk punt rond de tuin zijn er altijd maar 14 stenen tegelijkertijd zichtbaar. Het grind wordt dagelijks aangeharkt op een bepaalde manier.

Een Japanse tuin straalt rust en kalmte uit en is eerder op structuren dan op kleur gericht. Het roept een totaal andere sfeer op als een Westerse tuin. Er is geen symmetrie en de vormen zijn organisch. Alle elementen in de Japanse tuin zijn symbolen, waarbij verwezen wordt naar het Boeddhisme en de Japanse levensfilosofie. Zo verwijzen de paden en het water naar ons levenspad: bij iedere hoek krijgt de wandelaar een andere kijk op de tuin en daarmee op zijn of haar leven.

Mijn blik dwaalt weer af naar het mosje op het terras, een stukje zentuin op de stoep.