Winterakoniet

Vaak nog eerder dan de sneeuwklokjes bloeien de winterakonieten (Eranthis spp.), een knolgewas. In sommige tuinen heb ik ze al zien bloeien en hier bij ons bloeien ze bijna.

De naam Eranthis betekent 'voorjaarsbloem' in het Grieks. Bovenop de korte stengel staat een prachtig, helder geel bloempje, dat wordt omringd door een groen kransje van schutblaadjes. De winterakoniet komt van oorsprong uit Zuidoost- en Midden-Europa en is, net als het sneeuwklokje, hier ingevoerd en aangeplant in tuinen van buitenplaatsen, boerenhoven, kloosters en kastelen (vooral in Friesland, Groningen en langs de Vecht). Daar kan hij zich goed handhaven en vermeerderen. Het is een stinsenplant (groep sierplanten die van elders komt maar het hier bij ons, o.a. op de Friese 'stinsen' - de stenen huizen van adellijke heren met landgoederen - goed doet).

Er bestaan acht soorten Eranthis en twee daarvan worden gekweekt: Eranthis hyemalis (uit Zuid Europa) en Eranthis cilicica (uit Turkije/Zuidwest-Azië).

Winterakonieten zijn vooral in grote getale mooi om te zien. Het zijn echte bosplanten die onder (bladverliezende) bomen en struiken groeien. Ze houden van humusrijke, vochtige grond en bloeien tegelijk met het inheemse speenkruid (Ficaria verna), dat ook gele bloempjes heeft. Zowel winterakoniet als speenkruid worden, als ze bloeien, druk bezocht door de eerste bijen en hommels, op zoek naar stuifmeel.

Voordat de bomen en struiken in blad staan zijn de winterakonieten al weer verdwenen. De uitgebloeide bloemen vormen na de bloei zaad in stervormige zaaddozen. Als het zaad rijp is barsten de zaaddozen open. Dat zaad is nogal gevoelig voor uitdroging en het duurt een aantal jaren voor het is uitgegroeid tot bloeiende winterakonieten. Gelukkig vermeerderen winterakonieten zich ook door het vormen van kleine bruine knolletjes - verdikte stukjes wortel - van waaruit er weer nieuwe planten groeien. Ook deze knolletjes zijn gevoelig voor uitdroging, daarom moet je pas gekochte winterakoniet knolletjes zo snel mogelijk planten. Je kunt ze ook 'in 't groen' kopen. Ik kreeg de winterakonietjes (Eranthis cilicica) van mijn zoon en ga er dit jaar een heleboel van planten onder de struiken!