Het gewone sneeuwklokje

Ik kijk elk jaar weer reikhalzend uit naar de bloei van de eerste sneeuwklokjes! Ze bloeien vroeg in het jaar en als je de sneeuwklokjes ziet bloeien weet je dat de lente eraan komt.

Het sneeuwklokje (Galanthus spp.) is een bolgewas en behoort tot de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is de meest bekende en meest verspreide soort die het gemakkelijkst verwildert, vooral in vochtige grond. Het heeft lange, slanke groene bladeren. Alle bloemen hebben een eigen bloemstengel met een 'knikkende', bloem aan de top. Elke bloem heeft zes witte bloemblaadjes, drie buitenste en drie binnenste. De buitenste drie zijn langer en hebben de vorm van een 'lepeltje'. De binnenste drie hebben een inkeping en zijn ongeveer de helft korter. Ze hebben een groen - heel zelden een geel - vlekje om de inkeping heen.

Galanthus nivalis groeit in een groot gedeelte van Europa. In de 18e eeuw zijn ze hier in Nederland aangeplant; het is een algemeen voorkomende en zeer geliefde stinsenplant. Ze hebben een voorkeur voor halfschaduw of schaduw en in het voorjaar hebben ze licht nodig, daarom groeien ze goed onder (bladveliezende) bomen en struiken die nog niet in 't blad zitten, vroeg in het jaar.

Sneeuwklokjes zijn tweeslachtig; de bloemen hebben twee geslachtsorganen. Er zitten zowel stampers als meeldraden in de bloem die instaan voor de bevruchting. De zaden worden door de mieren meegenomen omdat er een voor hen een smakelijk mierenbroodje aan zit (een aanhangsel aan de zaden van sommige plantensoorten, dat mieren heerlijk vinden). Maar de belangrijkste vorm van vermeerdering gaat via de ongeslachtelijke voortplanting: vermeerdering van de bollen. Graaf de sneeuwklokjes liefst na de bloei in kluit op, deel ze en plant ze terug (3 x zo hoog als de bol, zo'n 7,5-10cm diep). Doe dat wel meteen, want ze hebben een dunne bol lhuid en drogen snel uit. De gedeelde of gescheurde pollen bloeien al direct het volgende jaar.

Na heb plaatsen van de foto twijfel ik: is dit nu het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis), of het grote - of breedbladig sneeuwklokje (Galanthus elwesii) of een kruising? Ik neig naar de G. elwesii; de blaadjes zijn best breed, blauwgroen van kleur en aan de bovenkant eindigt het blad in een iets samengevouwen puntje. Het gewone sneeuwklokje, de G. nivalis, heeft smaller en groener blad. Bovendien bloeit G. elwesii 3-4 weken eerder dan het gewone sneeuwklokje (Ik plantte vorig jaar G. nivalis bolletjes in de voortuin en die komen nog nauwelijks op). Het zou ook een cultivar kunnen zijn. En de bloem is nog niet open; het is eigenlijk nog te vroeg om te bepalen welk sneeuwklokje dit is!