Welk sneeuwklokje is het?

Er zijn veel soorten sneeuwklokjes en het is lastig ze de juiste naam te geven, ik schreef het al eerder. Moet je nou naar de bloemen kijken, of juist naar het blad? Lastig allemaal, maar ook erg interessant.

Sneeuwklokjes zijn altijd ingedeeld op grond van hun botanische kenmerken, men kijkt dus zowel naar de bloem als blad. Hoe staan de bladeren? Welke vorm, grootte en kleur heeft het blad? Daarnaast moet je de bloem bekijken. Hangt of staat de bloem? Welke vorm hebben de bloemblaadjes? Hoeveel bloemblaadjes heeft de bloem en welke kleur hebben ze? Zit er een tekening of vlekje op de bloemblaadjes?

Voorbeelden, met betrekking tot de bladvorm, -grootte en -kleur:

Is de bladvorm plat en komen er twee even grote, smalle, blauwgroene blaadjes tegenover elkaar staand uit de bol?

-> (meestal) Gewoon sneeuwklokje (G. nivalis);

Hebben de blaadjes scherp naar achteren gevouwen bladranden en is het blad breed?

-> dit zijn kenmerken van bijvoorbeeld G. plicatus (sneeuwklokje dat in Engeland hier en daar verwilderd is, maar elders in Europa niet. De soldaten die vochten in de Krimoorlog namen het mee naar huis);

Zitten de blaadjes om elkaar heen gevouwen aan de basis?

-> dit is, samen met een blauwgroene bladkleur en het brede blad een kenmerk van bijvoorbeeld het Groot snweeuwklokje (G. elwesii);

-> dit is ook, samen met glanzend, helder groen en breed blad een kenmerk van het Glanzend sneeuwklokje (G. woronowii).

Een voorbeeld met betrekking tot de Vorm van de tekening op de bloemblaadjes:

Zit er alleen op de drie binnenste bloemblaadjes een enkele, groene tekening?

-> G. nivalis of een ander (veel) voorkomend sneeuwklokje;

Zitten er op de binnenste bloemblaadjes twee groene vlekjes, eentje boven en eentje benenden?

-> G. elwesii. Echter: bij veel G. elwesii planten zijn de twee vlekjes samengevloeid en ook komt het bij gekweekte G. elwesii planten voor dat ze slechts één enkel groen vlekje aan de top van het bloemblaadje hebben. Aan de hand van de bladstand en -vorm onderscheiden ze zich van G. nivalis en G. plicatus.

Tot zover lijkt dit nog niet zo heel erg gecompliceerd, maar veel sneeuwklokjes in de tuin zijn kruisingen. Wat er uit zo'n kruising tevoorschijn komt, wordt een hybride genoemd. Vaak gaat het om een kruising van de G. nivalis met de G. plicates; deze hybrides hebben breder blad dan de nivalis (breder dan je pink nagel) en blad met scherp naar achteren gevouwen bladranden. De meeste dubbele sneeuwklokjes zijn ontstaan uit het kruisen van deze ouders.

Determinatie van deze honderden cultivars, dat zijn planten die uit een soort, variëteit of kruising zijn ontstaan of geselecteerd, is erg moeilijk. Sommige cultivars zijn, bijvoorbeeld door hun bijzondere bloemen, juist weer makkelijk te benoemen maar vaak zijn de verschillen uiterst subtiel.

In het boek ‘Snowdrops A Monograph of Cultivated Galanthus’, door Matt Bishop, Aaron Davis en John Grimshaw staan mooie foto's van allerlei verschillende sneeuwklokjes met duidelijke beschrijvingen. Het is een prachtig naslagwerk voor mensen die hun sneeuwklokjes willen identificeren. Je treft er ook informatie aan over de oorsprong van iedere cultivar.

Natuurlijk kun je ook op het internet terecht. Een leuke site vind ik persoonlijk: 'Judy's Snowdrops'. Naast foto's van verschillende soorten en cultivars vind je hier ook informatie over sneeuwklokjes houden en vermeerderen. Er staan ook links op naar andere interessante sites over sneeuwklokjes. Je kunt zelfs sneeuwklokjes kopen via de site: http://www.judyssnowdrops.co.uk/index.html

(Judy is overigens niet de naam van de vrouw achter de site, ze heet Janet en Judy was haar labrador.)

In het boek 'Galanthomania' van Hanneke van Dijk (zie foto), vond ik naast een alfabetisch overzicht van 500 sneeuwklokjescultivars en portretten van belangrijke mensen uit de sneeuwklokjeswereld een

nieuwe manier van indelen en benoemen van sneeuwklokjes. Daarin onderscheidt men tien groepen, gebaseerd op de kenmerken van de bloem. Om te weten tot welke groep een bepaald sneeuwklokje behoort hoef je alleen maar naar de bloemblaadjes te kijken. Dit is nieuw in de sneeuwklokjeswereld. De groepen zijn goed te onthouden en met een eenvoudige determinatiesleutel per groep kun je alle sneeuwklokjes de juiste naam geven. Heel handig! De namen van de groepen zijn duidelijk herkenbaar. Men koos Engelse namen voor de groepen om ze internationaal te kunnen gebruiken en daarnaast hebben de groepen een nummer - voor gebruik in niet-Engelstalige landen. Vanwege de auteursrechten kan ik hier onmogelijk alle groepen opsommen maar ik noem er een paar om je een indruk te geven:

1 Spiky Group (spiky = puntig)

Bloem is rechtopstaand of min of meer rechtopstaand in plaats van hangend;

2 Gold Group

Bloem is niet rechtopstaand;

Bloem heeft een geel, oranje of abrikooskleurige tekening, strepen of waas en/of een geel, oranje of abrikooskleurig vruchtbeginsel;

4 Double Group (alle dubblele- of gevulde sneeuwklokjes)

Bloem is niet rechtopstaand;

Bloem zonder gele, oranje of abrikooskleurige tekening, strepen of waas;

Bloem met binnenste bloemblaadjes kleiner dan de buitenste bloemblaadjes;

Bloem met 12 bloemblaadjes of meer.

De groep die het hoogst in de classificatie staat 'regeert': een dubbel geel sneeuwklokje wordt ingedeeld bij de Gold Group en niet bij de Double Group omdat de Gold Group hoger in de classificatie staat.

Ik vind deze indeling zeer praktisch en ga er mee oefenen. Misschien kun jij, nadat je je verdiept hebt in de diversiteit van de Galanthus, op welke manier dan ook, straks zelf de sneeuwklokjes uit je tuin de juiste naam geven?!

(Bron: internet; NaturePlus: Discussions in plants - Snowdrop identification - National History Museum, Museum ID Team; boek: Galanthomania, sneeuwklokjes, door Hanneke van Dijk)