Sapstroom

'Als Agnus en Vincentius komen, is er nieuw sap in de bomen' Dit is een eeuwenoud gezegde over de bomen die gaan herleven - 21 en 22 januari zijn de katholieke naamdagen van respectievelijk de heiligen Agnes en Vincentius.

Aan het eind van de winter komt de sapstroom van de bomen weer op gang. Dit is de aanzet om de knoppen te laten zwellen zodra de temperatuur stijgt en het wat langer licht is. Door de aanvoer van suikers groeien de knoppen en kunnen ze in het voorjaar in een korte tijd uitlopen.

Sommige bomen hebben een sterke sapstroom, zoals de berk (Betula). Van deze bomen kan sap worden afgetapt. Sap van de berk, 'berkenwater', is een traditionele drank in Rusland, de Baltische staten en nog een paar andere landen op het noordelijk halfrond. In landen waar de grond 's winters bevroren is vindt men namelijk de rijkste sapstroom.

Vers berkensap smaakt een beetje naar zoet water. Omdat het maar enkele dagen goed blijft (zo'n 2-5 dagen, mits gekoeld) wordt het voor de verkoop meteen na het winnen ingevroren of geconserveerd, zodat het langer houdbaar is.

Ook de suikeresdoorn (Acer saccharum), die voorkomt in het oosten van Noord-Amerika, heeft een sterke sapstroom. In de winter slaan de esdoorns suiker op in hun wortels, dat met het sap naar boven stroomt. Het suikerhoudende sap wordt afgetapt en ingedikt tot de bekende esdoornsiroop. Canada is de grootste producent van esdoornsiroop (80%), gevolgd door de Verenigde Staten.

(Foto: tegenover elkaar staande bladknoppen van de gewone vlier (Sambucus nigra), die al vroeg uitlopen.)