Badderende mussen

January 24, 2018

Bijna dagelijks komen de (huis)mussen (Passer domesticus) een bad nemen in de waterbak op het terras. Het is zo'n leuk gezicht, al die spetterende musjes! 

Mussen leven in groepen. Ze zijn heel sociaal en nestelen niet alleen bij elkaar maar eten en baden ook samen. Omwille van de veiligheid moet dit snel gebeuren, want huismussen hebben veel natuurlijke vijanden (katten, sperwer, Vlaamse gaai, ekster, kauw, marter, specht, uilen, reiger, etc). Als er één van hen tijdig mogelijk gevaar ontdekt en een alarmignaal geeft kan de groep snel dekking zoeken in het groen. Ook de alarmroep van de merel (Turdus merula) is voor mussen - en andere vogels - het teken om te vluchten. Gelukkig bevindt zich vlakbij de vaste drink- en badplaats een hoge, brede coniferenheg.

Een mannetjesmus is duidelijk te onderscheiden van het vrouwtje omdat hij is zwarter en bruiner getekend is: hij heeft een grijs petje met roodbruine zijden, grijze wangen, 'n grijs onderlichaam en brede witte vleugelstrepen. Het vrouwtje heeft een lichtbruin verenkleed en een opvallende wenkbrauwstreep achter het oog. Dominante mannetjes hebben meer zwart op de borst dan mussen lager in de rangorde. Deze alfamannetjes bepalen wat de groep gaat doen. Wanneer er eten gevonden is of wanneer hij besluit dat het bijvoorbeeld tijd is om te badderen, verzamelt hij de andere mussen door ze te roepen. De andere musjes antwoorden hem door terug te tjilpen. Vogelkenners en biologen tellen vaak mussen door deze alfamannetjes te tellen; voor elke alfamannetje zijn er gemiddeld 15 tot 20 musjes. 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload