Hazelaar... hatsjoe

January 28, 2018

De hazelaar (Corylus avellana) begint te bloeien, en is met zijn bengelende katjes de eerste boomsoort uit onze wilde flora die in bloei staat, samen met de Els (Alnus). De stuifmeelkorrels zijn van levensbelang voor de bijen. De pollen van de hazelaar staan weliswaar bij imkers bekend als niet hoogwaardig van kwaliteit, maar zolang er (nog) niks beters te bemachtigen is zijn de bijen er heel blij mee. 

De geelgroene katjes zijn de mannelijke bloemen. Van de vrouwelijke bloemen, die in een klein knopje bij elkaar in de bladoksels zitten, zijn tijdens de bloei alleen de rode, draadachtige stempels te zien. Heb je ze al eens van dichtbij bekeken? Ze zien er vreemd uit, het zijn net kleine inktvistentakeltjes. De vrouwelijke bloemen zijn nu nog niet te zien. Ze verschijnen wat later dan de mannelijke katjes. 

Bestuiving gebeurt door de wind. Slechts een klein deel van de pollen komt op de stempels terecht, vandaar dat hazelaars zo veel pollen produceren. Sommige mensen - en daar hoor ik ook bij - zijn daar overgevoelig voor en krijgen last van hooikoortsachtige verschijnselen als het stuifmeel neus- en/of oogslijmvliezen bereikt. 

Na bevruchting groeien de vruchtbeginsels uit tot nootjes. 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload