De lente is in aantocht

Het is 's ochtends al eerder licht, de vogels laten zich al wat meer horen en de hazelaars hangen vol katjes. De lente komt er aan! Vanochtend ontdekte ik de eerste krokussen in het gras, stijf in knop.

De krokussoort die als eerste bloeit is de boerenkrokus, een botanische krokus die van oorsprong uit de Balkan komt. De bekendste en meest voorkomende soort is de paarse Crocus tommasinianus. De naam komt van de botanicus Tomassini (1794-1879), die zich met de Dalmatische flora bezig hield. De boerenkrokus heeft trechtervormige bloemen in zacht violette kleuren met oranjegele meeldraden en stamper. De bloemen gaan bij zon wijd open en bij bewolking weer dicht. De blaadjes zijn zeer smal (2-4mm) en fijn. De bloei valt zo’n drie weken eerder dan die van de gecultiveerde krokus, die grotere en steviger bloemen heeft. De boerenkrokus kan gemakkelijk verward worden met andere krokussoorten zoals de bonte krokus (Crocus vernus), waarmee hij ook kan kruisen. De bloembladen van de bonte krokus hebben een eironde top en ze zijn breder (4-9mm). Zowel de boeren- als de bonte krokus zijn typische stinsenplanten, die voornamelijk te vinden zijn op buitenplaatsen en stinsen. En ook hier in de tuin.