Prei proeven

Onlangs oogstte ik voor het eerst prei (Allium ampeloprasum var. porrum) uit eigen moestuin. De preien zagen er miezerig uit en ze groeiden nauwelijks meer. Ik trok de dikste prei uit de grond Goh, wat was ie dun. Zou het aan de grond liggen? Ik heb ik de preien niet extra bemest. Wel mengde ik biologische moestuinaarde door de grond voordat ik de zaailingen uitplantte, april/mei 2017. De prei staat daar dus nu al een maand of acht, bijna negen en is slechts een fractie dikker dan mijn duim - en die is niet dik.

'Volgend jaar maar geen prei meer in de moestuin', dacht ik, toen ik de foto maakte. Maar 's avonds aan tafel, met het avondeten, sloeg de twijfel toe toen we de prei proefden. Want de prei was me toch lekker! Heel mild van smaak en boterzacht. Eigenlijk heb ik nog nooit zulke lekkere prei gegeten. Mmm! En wat te denken van prei in zo'n heerlijk hartige taart met kaas of in een roerbakgerecht, als stamppot, in de soep, bij vlees, vis? Ik ben om: prei hoort erbij.