Merelalarm

Nog even, en de merels gaan weer zingen! Ornithologen hebben onderzocht dat merels altijd drie kwartier voor zonsopgang beginnen met zingen. Naast de o zo bekende en geliefde zang van het mannetje heeft de merel (Turdus merula) verschillende soorten alarmroepen op zijn repertoire. Deze alarmroepen, meestal een snelle opeenvolging van harde tonen, betekenen allemaal wat anders in de 'mereltaal'. Ken je ze?

Hysterische hoge 'ratel'

Als een merel opschrikt doet hij - of zij - dat ook met een bepaalde alarmroep: een hysterische hoge 'ratel', een scherpe, harde, steeds snellere geluidsuitbarsting die eindigt in een langgerekte schreeuw 'viwiwiwi', terwijl de merel wegvliegt. Hiermee laat de merel de belager schrikken, wat hem een paar extra seconden geeft om het gevaar te ontvluchten.

'tsjink-tsjink-tsjink'

Een schel 'tsjink-tsjink-tsjink' is het geluid dat een merel laat horen als er gevaar komt vanaf de grond. In de natuur wordt dit geluid gebruikt voor een hermelijn of wezel. In de tuin wordt deze alarmroep vaak voor een kat - een van de grootste vijanden van de merel en andere vogels - of voor een mens gebruikt. Vaak maken meerdere merels tegelijk dit geluid als één groep.

Hoog 'siiiiiiiii'

De merel gebruikt een soort van luchtalarm als er bijvoorbeeld een sperwer of buizerd in de lucht cirkelt of in de buurt zit. Het is een heel hoog geluid en klinkt als: 'siiiiiiiiii'. Dit geluid is moeilijk te traceren, waardoor de (roof)vogel niet goed weet waar het geluid vandaan komt. Als er jongen zijn, duiken deze weg in het nest en houden zich muisstil.

Onderdrukt 'poek-poek'

Een milde alarmroep bij angst. Als er mogelijk gevaar van de grond komt laat de merel een laag, zacht en onderdrukt 'poek-poek' horen. Dit geluid wordt onder andere gebruikt als er een mens of kat het nest nadert of te dicht bij een jong komt. Soms gaat dit geluid over in de hysterische hoge 'ratel' als het gevaar serieus wordt. Merels gebruiken dit ook als er zich bij het zoeken naar eten iets ongebruikelijks voorvalt waardoor ze zich onzeker voelen.

Territorium 'tsjink-tsjink' / 'ping-ping'

Mannetjes merels laten 's avonds, in de schemering, een aanhoudend 'tsjink-tsjink' / 'ping-ping' horen, waarschijnlijk om te voorkomen dat andere mannetjes een slaapplek zoeken in hun territorium. Soms doen andere mannetjes mee met deza alarmroep (De roep lijkt een beetje op de 'tsjink-tsjink-tsjink' armroep voor gevaar maar is toch anders).

(Bron: 'The Rattling Crow - a blog on bird behaviour', van 'n bioloog uit Hull, Groot-Brittannië)

Op het hier boven genoemde blog kun je de diverse alarmroepen beluisteren. Er zijn er zelfs nog een paar, de meeste geluiden zijn heel herkenbaar....en nu weet je wat ze betekenen, in de mereltaal.