Sprokkelmaand

Brrr. Het heeft vannacht gevroren. De blaadjes hebben prachtige rijprandjes gekregen. Het is tenslotte nog maar februari. En het kan maar beter nu koud zijn dan in maart/april: 'Geeft sprokkelmaand de winter niet, hij is voor Pasen in ’t verschiet'.

De naam 'sprokkelmaand' voor februari heeft overigens niets te maken met hout verzamelen; het zou kunnen verwijzen naar de oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten. De Romeinen vonden die 'smerig' en het Romeinse woord daarvoor is 'spurcus'. Hiervan zou het Oudnederlandse woord sprokkelen mogelijk zijn afgeleid.

De naam sprokkelmaand kan ook van het Oudnederlandse 'sporkelen' komen, dat springen betekent. Februari is immers de maand waarin het aantal dagen om de vier jaar verspringt.

Minder bekende namen voor februari zijn kortemaand, slijkmaand en de regenmaand.