Winterdip

Ik heb er elk jaar weer last van, van een winterdip, of winterdepressie. Het sluipt er zo'n beetje in de herfst in, als de blaadjes vallen en het al vroeg donker begint te worden. Ik voel me somber en neerslachtig en heb geen puf om dingen te ondernemen. Heb er ook helemaal geen zin in. Ook slaap en eet ik veel en ben ik nogal snel geïrriteerd. In het voorjaar zijn deze klachten als sneeuw voor de zon verdwenen, voorbij. Gelukkig!

Al sinds jaar en dag heb ik een EnergyLight voor lichttherapie waar ik dagelijks achter zit - of achter zou moeten zitten. Want het is nogal wat; een halfuur op 20cm oogafstand zitten en in de felle lamp staren. Maar het helpt zeker. Nog vóór het keukenwekkertje afgaat begint het te zinderen en te kriebelen...ik maak plannen en wil opeens weer van alles. Zo'n 'energy boost' duurt niet zo heel lang, maar voor een aantal uren kan ik er weer even tegen. De volgende dag maar wéér achter de lamp, of nog beter: eruit, naar buiten! Want tegen de echte zon en de frisse lucht kan geen lamp op. En er is genoeg te doen in de tuin (wieden, conifeer takken afknippen en/of vastbinden, klimop uit de hazelaar verwijderen, moestuin opmeten, enz.).