Een spannende tuin

In de winter zijn de structuren van de tuin goed te zien, het samenspel van lijnen valt meer op. Nu bij ons in de tuin de wilgentenen hut weg is - in het midden van de foto zie je de stobben nog staan -, kun je tot aan de beukenhaag (Fagus sylvatica) kijken. De tuin is, vanaf het begin van het pad, vrijwel in één oogopslag te overzien. Zo'n open en overzichtelijke tuin oogt echter saai en oninteressant. Door het toevoegen van verticale elementen als massa, bijvoorbeeld hogere beplanting, breng je meer diepte aan in de tuin en dat zorgt voor een interessanter geheel. Dit kun je vergelijken met de opbouw van een decor in het theater of met de manier waarop de plaatjes in een kijkdoos zijn opgeplakt. Door strategisch geplaatst groen, bloembakken, voorwerpen, etc. in de voorgrond, middenin én in de achtergrond ontstaat er een sterke ruimtewerking en creëer je diepte in je tuin. De tuin wordt niet alleen een stuk spannender maar lijkt ook groter dan hij eigenlijk is.

Daarom plantte ik vorig jaar een kers (Prunus) en een lampenpoetserstruik (Fothergilla major) in de border, bij de stobben van de wilgen - beiden niet goed te zien op de foto omdat ze nog kaal zijn -. De beukenhaag dwars in de achtergrond van de tuin zorgt al voor de nodige diepte, net zoals de bomen en struiken doen.

De border als overgang tussen het terras en grasveld geeft in de voorgrond diepte aan de tuin en dit is een belangrijk stuk coulissewerking; het terras is immers de plek waar je het meeste zit!

Nog even een beschrijving van de Fothergilla of lampenpoetserstruik: een schitterende struik en echte blikvanger, zowel in het voor- als in het najaar. Crêmewitte, heerlijk geurende bloemen in april/mei, bestaande uit lange meeldraden in de vorm van pijpenragers of lampenpoetsers. Breed uitgroeiend, hoogte uiteindelijk zo'n 2m. Spectaculaire herfstkleuren, variërend van geel tot vlammend oranjerood. Standplaats: zon of halfschaduw in humusrijke, vochthoudende grond. 'n Fothergilla groeit langzaam; het duurt dus nog even voor de tuin weer wat spannender is.