Stuifmeel

Sinds mijn jongste zoon imker is en bijen houdt raak ik steeds meer geïnteresseerd in bijen en drachtplanten. Ik lees er graag over en leerde onlangs bijvoorbeeld, dat de honingbij een voorkeur heeft voor lichtgeel stuifmeel.

Iedere bloem produceert zijn eigen kleur pollen. De krokus (Crocus), een van de beste stuifmeelleveranciers in het voorjaar, heeft feloranje pollen. Het sneeuwklokje (Galanthus) heeft rode, bijenbood (Phacelia tanacetifolia) donkerblauwe en appel (Malus) zachtgroene pollen. Ook de vorm is uniek; aan de vorm van een microscopisch klein stuifmeelkorreltje kan men het bloemsoort herkennen. Het onderzoek van stuifmeelpollen in honing (soorten en hoeveelheden), is een methode om een honingsoort vast te stellen. Ook in de archeologie en de criminologie wordt stuifmeelanalyse

gebruikt om zaken te achterhalen en theorieën te onderbouwen.

Stuifmeel en honing zijn het belangrijkste voedsel voor de bijen en hommels. Het verzamelde stuifmeel hangt als kleine, gekleurde bolletjes aan de achterpoten van bijen en hommels.

Bijen vergaren het liefste lichtgeel stuifmeel, maar bij een gevarieerd aanbod van planten bezoeken ze allerlei bloemen. Zo'n gevarieerde consumptie van stuifmeel is heel belangrijk omdat stuifmeel van verschillende planten verschilt in samenstelling. Een eenzijdig aanbod is slecht voor de gezondheid van bijen. Biodiversiteit is essentieel: jonge bijen die hoofdzakelijk zijn opgegroeid met stuifmeel van de paardenbloem ontwikkelen minder functionele voedersapklieren en leven korter. In paardebloemstuifmeel ontbreken namelijk een paar essentiële bestanddelen (tryptofaan en fenylanaline) en er zit weinig arginine in, een belangrijk aminozuur.

Het verzamelde stuifmeel wordt door de bijen, net als honing, in raten bewaard. Ze maken het stuifmeel houdbaar door het te vermengen met een beetje speeksel, honing en nectar en vormen er kleine bolletjes van. Hun speeksel neutraliseert en vernietigt eventueel aanwezige stoffen, die een allergische reactie kunnen veroorzaken - daarom worden deze stuifmeelbolletjes door mensen gebruikt om te helpen tegen verschillende vormen van hooikoorts -. Daarna wordt het opgeslagen in de cellen.

Aanvoer van stuifmeel in een bijenvolk stimuleert de koningin tot het leggen van eitjes. Hoe meer stuifmeel, hoe meer larven er gevoed kunnen worden.

Voldoende nectar en stuifmeel gedurende het gehele seizoen is voor insecten en in het bijzonder de honingbij van levensbelang. Wil je de bijen en andere insecten helpen, plant dan in het najaar krokussen en andere voorjaarsbloeiers (bij voorkeur paarse krokussen; vogels schijnen een voorkeur te hebben voor witte krokussen en eten de bloemen op).

Op de Engelse Wikiperdia site: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pollen_sources

vind je een leuke tabel van drachtplanten en hun stuifmeel, o.a. bloeitijd, kleur en kwaliteit.