Tips en trucs om een kleine tuin groter te laten lijken

Droom jij ook wel eens van een grote tuin met onbegrensde mogelijkheden? Ik wel. Helaas zijn de meeste tuinen in Nederland klein en zitten ze ook nog eens ingeklemd tussen die van de buren. Maar, door je tuin slim in te delen kun je je tuin een stuk groter doen lijken:

 1. Het spreekt voor zich: beperk je wensen bij het inrichten van je tuin. Geef plekken een dubbelfuncie. Het keermuurtje kan tegelijkertijd een zitplek zijn en onder de pergola met de druif kan een schommel hangen;

 2. Gebruik lange, diagonale lijnen en kies bij voorkeur ronde, organische vormen. Diagonale lijnen lijken langer dan horizontale - of verticale lijnen en ook bij organische vormen lijken de lijnen langer. Hierdoor oogt de tuin groter;

 3. Wil je een schutting plaatsen? Neem er eentje met horizontale planken. Dit maakt de tuin optisch langer dan hij is. Als je de schutting wil verven of beitsen, kies dan voor een donkere kleur. Lichte kleuren komen 'op je af';

 4. Schep hoogteverschillen. Dit geeft diepte aan de tuin. Maak bijvoorbeeld verhoogde borders of een verhoogd plantenvak. Of verhoog het terras. Zorg dat je tegen deze verhoging aankijkt voor het meest optimale effect;

 5. Voeg massa toe (beplanting, bloembakken, muurtje, hagen, etc.) op verschillende plaatsen vóór-, midden- en achterin de tuin, haaks op de schutting of erfafscheiding met de buren. Plaats bijvoorbeeld een lage heg of een groep planten als overgang van het terras bij het huis naar het gazon in de tuin. Dit schept diepte en de tuin lijkt groter;

 6. Wil je een pad aanleggen door de tuin? Maak het pad niet recht maar kronkelig en laat het eens achter een struik of hoge plantengroep verdwijnen, zodat je nieuwsgierig wordt waar het pad heen loopt. Kies liever voor grote - in plaats van kleine tegels. Zo lijkt het pad groter en de tuin ook;

 7. Sluit de tuin aan op de omgeving zodat het lijkt of de tuin doorloopt; plaats een laag hek zodat het park of groenstrook achter de tuin erbij lijkt te horen. Of kies voor dezelfde struiken als de buurman zodat het lijkt alsof de tuin niet ophoudt bij de erfgrens;

 8. Een goed zichtbare tuinafscheiding (schutting, muur, gebouw) voelt minder benauwd als je deze laat begroeien of - nog beter - kies voor een haag in plaats van een schutting. Zo houdt de tuin niet op bij de schutting of de muur en komt er meer groen in de tuin. Ook met een begroeide pergola krijg je meer groen en benut je de ruimte in de tuin;

 9. Maak een 'trompe d'oeil' oftewel hang een spiegel op aan bijvoorbeeld de schutting of muur. Dit breekt het oppervlak en het lijkt alsof er zich achter de schutting of muur nóg een stukje tuin bevindt;

 10. Zet achter in de tuin een blikvanger neer (een mooie solitaire struik, bankje, tuinbeeld, etc.). Het oog wordt hier naartoe getrokken en zo lijkt een lange, smalle tuin breder;

 11. Plant groepen van dezelfde planten en herhaal plantcombinaties in de tuin. Kies niet te veel bontbladige planten en/of struiken. Dit maakt de tuin druk en onrustig;

 12. Ga voor planten met groot blad in plaats van soorten met kleine, pietepeuterige blaadjes. Dit schept rust en balans en laat je kleine tuin er groter door uitzien;

 13. Houd de tuin opgeruimd en rustig; zo komt de tuin groter over. Zet containers of fietsen uit het zicht, bijvoorbeeld achter een haag of grote struik en zet niet te veel bloempotten en andere voorwerpen neer. Kies voor een rustig beeld bloempotten van hetzelfde materiaal.