Koken met onkruid: kleine veldkers

Al vroeg in het jaar komt de kleine veldkers op, hier vooral op de kale grond in de moestuin. Jammer dat ik er bij het wieden niet aan dacht wat plantjes apart te houden voor in de salade.

Kleine veldkers (Cardamine hirsuta), het kleine zusje van de Pinksterbloem (Cardamine pratensis), is een sterk plantje en een snelle groeier; het groeit in slechts drie tot vier weken uit van kiem tot zaaddragend plantje. Het is een veel voorkomend, eenjarig kruidje van 2-25cm hoog. Je kent het vast wel; de blaadjes zijn geveerd en vormen een mooie bladrozet. Soms is zo'n rozet wat paarsachtig gekleurd. Hier bovenuit groeien de stengels die eindigen in vertakte trosjes met kleine, witte bloempjes. De bloemen hebben vier kelk- en kroonblaadjes.

Al snel groeien de vruchten uit tot relatief lange, dunne 'hauwtjes' (doosvruchten) die boven de bloemen uitsteken.

Kleine veldkers is eetbaar en heel gezond; het is rijk aan aan vitamine C en een aantal mineralen. Het smaakt een beetje naar sterrekers, 'n beetje pittig. Het is niet alleen lekker om zó te eten (wel even goed wassen), maar ook in een salade, in sauzen, door de kwark of roomkaas, op een toastje met kaas, als garnering op je boterham of als kruidenboter.

Het groeit op open, vochtige tot droge grond als braakliggende akkers en wegbermen. Maar ook in (moes)tuinen, parken en duinen kun je de kleine veldkers aantreffen. De bloemen zijn tweeslachtig en bestuiven zichzelf; ze kunnen bij lage temperaturen al zaad vormen, zonder hulp van insecten.

Het is nu, februari-maart, de juiste tijd om de kleine veldkers te plukken. Snijd de (jonge) plantjes af, vóór de bloei, al kun je de plantjes ook met bloemen eten.

Hier is een recept van Julia's edible weeds website (http://www.juliasedibleweeds.com) voor warme bietensalade met kleine veldkers:

Nodig:

4 bieten, ongeveer 500g

50g zonnebloemzaadjes en/of pompoen zaadjes

1 theelepel honing

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel citroensap

40g kleine veldkersblaadjes

zeezout, naar smaak

Was en kook de bieten gaar. Rooster de zonnebloemzaadjes (en/of de pompoenzaadjes) gedurende een minuut of 8; blijf roeren.

Meng de honing met de olie, zout en het citroensap tot een dressing.

Schil de warme bieten, snijd ze in niet te kleine stukken en doe ze in een kom. Roer de dressing en de geroosterde zaadjes er doorheen en voeg tot slot de kleine veldkersblaadjes toe. Houd als garnering een paar blaadjes apart. Eet smakelijk!