Sering knoppen

De knoppen van de bomen en struiken staan op het punt van uitlopen. Ze lijken zich nog even in te houden, nu met de kou en de nachtvorst. Dit zijn knoppen van de sering (Syringa vulgaris). Enkele knoppen aan het einde van een tak zijn de bloemknoppen en twee knoppen, zoals deze, zijn de bladknoppen.

De seringen hier in de tuin zijn hoognodig aan een snoeibeurt toe. Ze zijn te hoog en kaal aan de onderkant en bloeien alleen bovenin. Niet zo fraai; na de bloei zet ik de zaag erin. Door wat oude takken weg te halen (zo'n 30-150 cm boven de grond) verjong je de struik. Als de sering erg lelijk is kun je ook alle takken weghalen, net even boven de grond (30-50cm).

Scheur of snoei wilde scheuten aan de onderstam altijd direct weg; ze nemen de nodigde voedingstoffen weg en dat kost de sering veel energie.

Om een sering compact te houden kun je direct na de bloei de takken met bloemen terugsnoeien tot een onderliggend zijtakje. Zo wordt er geen zaad gevormd en zal het takje uitlopen en bloem- of bladknoppen maken met enkele - of dubbele knoppen.