Bieslook zaaien

Het is flink koud buiten, maar binnen kan ik alvast bieslook zaadjes (Allium schoenoprasum) zaaien. Bieslook kan heel goed tegen kou, behalve tegen strenge vorst. Het is misschien nog wel beter om bieslook in het voorjaar direct in de volle grond te zaaien (april-half mei). Een koudeperiode is namelijk gunstig voor het ontkiemen van de zaden. Daarnaast moet je zorgen dat de grond goed vochtig blijft.

Waarom ik dan toch kies voor bieslook binnen zaaien is omdat ik het zo leuk vind om te volgen hoe de zaadjes ontkiemen en uitgroeien tot sprietjes.

Zaaitips:

- Zaai bieslook zaadjes dicht op elkaar. Elk zaadje groeit uit tot één enkel sprietje;

- Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde (0,5 cm);

- Houd de grond goed vochtig;

- Zet het kweekbakje op een niet te warme plek, bij voorkeur een graad of 12-15 C;

De zaden ontkiemen na 1-2 weken. Als ze na 3 weken nog niet zijn ontkiemd, zet het bakje met zaadjes dan buiten neer, op een beschutte plek. Door de kou, of zelfs nachtvorst, worden de zaadjes alsnog aangespoord om uit de kiemrust te komen. Haal het bakje na een week of 3-4 weer naar binnen, voor het kiemen.

Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze rond half mei uitgeplanten in de moestuin. Probeer de worteltjes zo min mogelijk te beschadigen.

Misschien dat ik een paar potten met bieslook beplant, voor op de vensterbank. Of om cadeau te doen. Niet iedereen heeft een tuin en bieslook doet het heel goed in een bloempot, bijvoorbeeld op het balkon. Voorlopig eerst maar eens afwachten of de zaadjes wel gaan kiemen.