Artisjok in de winterkou

Vorig jaar plantte ik een artisjok wortelstok (Cynara scolymus) in de moestuin; ik vind het een schitterende plant met z'n grijze blad en die grote, distelachtige bloemen! Hiernaast, bij de buren, doet de artisjok het heel uitstekend. Vorig jaar zomer heb ik vol bewondering de paarse bloemen bekeken. Wat een kunstwerkje van de natuur.

De artisjok is een Mediterrane plant en komt van oorsprong uit Perzië en Turkije. De dikke schutblaadjes rond de bloemknop smaken heerlijk op een pizza, al zal het hier zover niet komen, ben ik bang. Want nu, met de vorst, heeft de artisjok het zwaar. Een artisjok is niet winterhard; ik had de plant moeten beschermen tegen de winterkou met 'n laagje compost of stro. Vergeten! Ai.

Ik strooi alsnog flink wat tuinaarde rond de plant en leg er een laag coniferentakken overheen, onder het mom van "beter laat dan nooit".