Water voor de vogels

Nu het zo vriest en er een dikke laag ijs op de vijverbak ligt, kunnen de vogels niet drinken en badderen. Dat is gelukkig niet zo erg, ze krijgen genoeg vocht binnen door sneeuw en rijp.

Bij lichte vorst kun je een platte drinkschaal met water neerzetten. De vogels kunnen hier van drinken en erin badderen. Dat badderen, als het vriest, is niet bezwaarlijk want het water rolt direct van de vette veren af en krijgt geen kans om te bevriezen. Ververs het water wel regelmatig en houd de bak schoon (Gewoon met heet water en een borstel reinigen en nooit met afwasmiddel of andere chemische producten).

Bij strenge vorst kun je de vogels ook fijngestampt ijs geven, als er geen sneeuw ligt.

Los ook nooit suiker of zout op in het water: dat is slecht voor de vogels. Een vet, waterdicht verenkleed is voor hen van levensbelang en suiker hecht zich aan het vet in de veren. Zout is sowieso erg ongezond voor vogels.