Roodborstje

Het is me eindelijk gelukt om een redelijke foto van een vogel te maken, en wel van het roodborstje (ik hoef niet eens te vertellen waar het precies zit). Dagelijks strooi ik havermout, vogelvoer en soms wat broodkorstjes in de voederhuisjes en daar zijn ze gek op. Nu met die kou kan ik ze mooi de winter doorhelpen!

Wie houdt er nou niet van roodborstjes? Ze zijn heel nieuwsgierig en houden je vaak gezelschap als je in de tuin aan het spitten bent. Roodborsten zijn beslist niet schuw en goed van vertrouwen; ik herinner me van vroeger dat er eens 'n roodborstje op de schep van mijn vader ging zitten, op de uitkijk naar 'n lekker kevertje of 'n ander hapje.

Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn zeer agressief en fel bij het verdedigen van hun territorium. Bij het verjagen van 'n soortgenoot zetten ze hun rode borstveren op en als de indringer zich niet terugtrekt bevechten ze elkaar soms tot de dood er op volgt.

Ze maken een met haren bekleed nest van mos en blaadjes, goed verborgen op de grond of in een spleet van een boom. Van april tot juni produceren roodborsten 2-3 legsels met een stuk of 5-6 roodgespikkelde witte of 'n beetje blauwachtige eitjes. Het vrouwtje bebroedt de eitjes, en al na twee weken vliegen de jongen uit. Jonge roodborstjes zijn lichtbruin gevlekt en hebben nog niet de karakteristieke 'rode' borst en gezicht. Beide ouders voeren de jongen. Als het vrouwtje haar tweede legsel bebroedt voert het mannetje de eerste jongen alleen.

De roodborsten die je in de winter ziet zijn meestal de mannetjes die achterblijven om hier te overwinteren. De vrouwtjes en jonge vogels zijn weggetrokken naar warmere streken in Europa, op zoek naar meer voedsel. In de late herfst komen roodborsten uit de noordelijke - en noordoostelijke landen (Scandinavië, Rusland, Baltische landen) naar hier en beginnen de felle territoriumgevechten. In de winter hoor je de roodborsten zingen, als een soort afbakening van hun voedselgebied. Nico de Haan schreef hier op de website van Vivara een aardig stukje over, op zijn eigen, humoristische wijze: https://www.vivara.nl/tips-nico/waar-blijven-onze-roodborstjes.

(Bronnen: boek 'Vogels over de vloer' van Robert Burton; internet - websites van De Vogelbescherming en Vivara)