Nootje uit de Hortus

Van mijn jongste zoon kreeg ik een doosvrucht van 'een boom' uit de Hortus in Leiden. Het is ongeveer zo groot als een walnoot en het zaad rammelt in het harde omhulsel als je ermee schudt. Ik wil proberen het te laten kiemen. Maar zou ik de harde schil eerst moeten kraken of juist niet? Van welke boom komt dit 'nootje' eigenlijk?! Ik stuur een e-mail naar de Hortus met mijn vraag. Al snel krijg ik antwoord: het is een zwarte walnoot of zwarte noot (Juglans nigra).

Al eerder kweekten mijn zoon en ik walnoten op tot kleine boompjes, alle hoop dat het ook met deze zwarte walnoot gaat lukken. Hij gaat vandaag nog de (pot)grond in. Bedankt nog, Carla van de Hortus!

Een dag later krijg ik nog een bericht van Carla: het zou ook een vrucht van de zakdoekjesboom kunnen zijn (Davidia involucrata). Deze vruchtjes lijken sterk op die van de zwarte noot en aan de foto kan ze niet precies zien hoe of wat; weet ik misschien nog waar het nootje precies is gevonden, onder welke boom? Zoonlief weet nog precies op welke plek hij het nootje opraapte, maar niet hoe de boom erboven er uitzag. En we kunnen de boom helaas niet terugvinden op het internet.

Het is nu een kwestie van geduld hebben, heel veel geduld. Want, zo schrijft Carla, het kan wel 2-3 jaar duren voor een vruchtje van de Davidia kiemt. Jammer dat het al in de grond zit! Ik had wel in in een bezoekje aan de Hortus, met nootje.