Tuinkriebels

Gelukkig, ik heb ze weer: de tuinkriebels! Het werd tijd, want er is veel te doen in de tuin. Het is niet zo koud meer en af en toe komt de zon tevoorschijn. Lekker!

Ik ben niet de enige in de tuin. De vogels zijn druk in de weer met het verzamelen van nestmateriaal, het zoeken naar voedsel of het verdedigen van hun territorium. Af en toe zie ik een musje (Passer domesticus) met een veertje of siergras pluimpje op de coniferenhaag zitten. Voordat ze het groen induiken herpakken ze de veer of pluim in hun snavel, heel vermakelijk om te zien.

De dansmugjes dansen op en neer in één grote zwerm in het zonlicht. Zo nu en dan duikt er een mus op af om een mugje te scoren, waarna de zwerm plotseling uiteen schiet en langzaam weer bij elkaar terug komt.

De krokusjes in het grasveld zijn niet allemaal kapot gevroren; sommige bloemen, vooral die nog niet zo ver uit waren, richten zich op en openen zich in de zonneschijn. Het voorjaar is begonnen!

In de border bij de appelboom knip ik de resten resten van de vaste planten af, hoofdzakelijk hemelsleutel (Sedem spectabile) en phlox (Phlox paniculata). Hoogste tijd, want de knoppen van de hemelsleutel zijn al aan het groeien. Ze komen als blauwgrijze spruitjes de grond uit.

De bak met snoeisel laat ik expres nog even staan, zodat de insecten, die er mogelijk in zitten, niet meteen dakloos zijn. Straks verhuizen ze allemaal naar de composthoop.