Buurmans gras is altijd groener

Onze overburen hebben een grote moestuin en daar ben ik jaloers op. Alles doet het daar: boerenkool, spruitjes, bonen, peterselie, worteltjes, uien, bieten, aardappelen. Het staat (stond) er allemaal fris en groen bij in keurige rijtjes.

En niet alleen in de moestuin tiert alles welig. De buurman heeft zelfs een dahliaborder bij het terras. Dahlia's! De slakken zouden hier alles kaal vreten. Ze weten zelfs de dahlia's in potten te vinden.

Waarom doet alles het daar wél en hier niet? Wat doet hij wat ik niet doe? Oké, hun tuin is een stuk groter en vangt meer zon. En de buurman is vaak in de moestuin bezig, maar - misschien is dit wel het allerbelangrijkste - hij is een ervaren moestuinier en heeft voor elk probleem een oplossing. Want daar zijn de omstandigheden ongeveer zoals hier: ook dáár barst het van de slakken, ook dáár is de grond af en toe behoorlijk nat (onze tuinen liggen op afgegraven veen) en ook dáár ontkiemen 1001 onkruiden. Je moet er alleen wat tegen dóen.

Nog iets: buurman houdt en fokt Vlaamse reuzen en heeft zijn eigen mest! En omdat die konijnen de lekkerste hapjes krijgen is die mest van zeer goede kwaliteit. En dat komt de groenten en kruiden en alle andere planten ten goede.

Tijdens een gezellig bezoekje aan de overburen en een jaloersmakend rondje door de tuin vuur ik al mijn moestuinragen af op de buurman en krijg zo de nodige tips voor de moestuin. Ik moet de slakken op meerdere manieren bestrijden (biologisch), want alleen wegvangen en verderop in de velden weer uitzetten is niet genoeg. Verder is het nodig om de grond voor de meeste groentes te bemesten; in de biologische moestuingrond die ik over de vakken uitstrooide zat niet genoeg. Dáárom groeide mijn prei dus nauwelijks. Nog een puntje (dat ik hier toch zelf niet opkom...) ik moet moet de onkruidgroei vóór zijn door tijdig te wieden. Dat is hard werken maar toch echt een 'must'. Dan als laatste nog een dringend advies om het appelboompje aan de rand van de moestuin weg te halen; het blokkeert het zonlicht. Ah, nee! En die mooie bloesem dan? Verschrikkelijk! Ik ben nog niet zover...maar de buurman heeft helemaal gelijk, het blokkeert het zonlicht. Bij hem staan de fruitbomen wél op de juiste plek en ze zijn bovendien niet ziek, zoals die bij ons.

Er schiet me nog wat te binnen: zelfs buurmans gras is groener...maar het onze heeft krokussen. En ze zijn niet eens allemaal kapot gevroren!