Siergrassen afknippen

Het is nu de tijd om de siergrassen af te knippen. Voor mij een fluitje van 'n cent, want de enige siergrassen die wij hebben zijn een pol lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln') - nog meeverhuisd uit onze oude tuin - en Japans bloedgras (Imperata cylindrica 'Red Baron'), beiden in pot.

Toen ik de heggeschaar in het lampepoetsersgras zette ontdekte ik een groepje bloeiende krokusjes. Wat een leuke verrassing! Een tuin heeft nooit te veel krokusjes. Gelukkig dat ik ze niet onthoofde.

Niet alle siergrassen moet je afknippen aan het eind van de winter. Grassen die 's winters groen blijven hoef je niet af te knippen, bijvoorbeeld het mooi wintergroene en laagblijvende zegge (Carex). Soorten die je wél moet afknippen zijn de niet groenblijvende soorten als:

  • lampepoetsersgras (Pennisetum);

  • pijpestrootje (Molinia);

  • struisriet (Calamagrostis);

  • pampasgras (Cortaderia);

  • prachtriet (Miscanthus);

  • vingergras (Panicum);

  • vedergras (Stipa).

Knip de grassen zo'n 10-25cm boven de grond af en pas op voor scherpe stengels. Ik gebruik het liefst een heggeschaar maar met een snoeischaar gaat het ook goed.

Bij wintergroene siergrassen die lelijk geworden zijn en bijvoorbeeld veel bruin blad hebben kun je het dorre en beschadigde blad verwijderen en eventueel de hele pol afknippen. In onze vorige tuin knipte ik lelijk geworden pollen blauw schapengras (Festuca glauca) altijd gewoon af om ze een opfrisbeurt te geven. Hoe groter de pol, hoe hoger ze boven de grond moeten worden afgesnoeid.

Eventueel kun je de afgeknipte siergrassen delen. Graaf de pol op, zet de spa erop en deel hem in twee of meerdere stukken. Het hart van de pol kan op de composthoop of in de groene container voor gft-afval en de nieuwe pollen kun je uitplanten.

Ook mijn lampenpoetsersgras staat op de nominatie om te worden gedeeld; één stuk gaat terug in de pot en de andere stukken komen in de tuin te staan. En de krokusjes gaan mee!

(Bron: o.a. Tuinseizoen, maart 2018 - Siergrassen afknippen)