Andere groentebedden

Het is voorjaar, het tuinseizoen is begonnen! Afgezien van onkruid wieden heb ik nog niets aan de moestuin gedaan. Het rijtje magere preien staat er nog steeds, als stille getuige van ons eerste moestuinjaar.

Dit jaar wil ik nieuwe verhoogde groentebedden, van steigerhout. In een ander formaat. Pffff. Wat een werk weer. Vorig jaar zijn we behoorlijk lang bezig geweest met de moestuin. Eerst met het eruit halen van oude plantenresten, onkruid, stenen en andere rommel; ik vond er zelfs een roestige wielploeg. Daarna met het opmeten en uitzetten van lijnen voor de bedden. Toen moesten er greppeltjes komen voor het plaatsen van de - overigens loodzware - betonbanden om de bedden. En aansluitend maakte ik paadjes van stoeptegels tussen de bedden (zowel de betonbanden als de stoeptegels lagen allemaal in tuin rond het huisje en we konden ze mooi hergebruiken).

Voordat alles klaar was waren we een aantal weken verder en had ik het flink in m'n rug (ik was een beetje dom; eigenwijs en ongeduldig als ik ben probeerde ik tóch de betonranden zelf naar hun plaats te tillen, terwijl we hadden afgesproken dat we dat later samen zouden doen). En toen kon ik de bedden 'opmaken' met een dikke laag biologische moestuinaarde. Het zaaien en poten moest toen nog beginnen.

Uiteindelijk kwam alles af en hadden we een moestuin met keurige, frisse groentebedden. Het leek precies op een kerkhof, met graven langs het tuinpad. Tjonge. Ik zag het pas toen we al te ver gevorderd waren. Noch ik, noch mijn man had puf om weer overnieuw te beginnen en bovendien moesten de plantuitjes de grond in.

Dit jaar vatten we de koe bij de horens! De strook grond voor de bedden meet 12.75 x 2.40m en de nieuwe groentebedden worden breder: 2.00 x 1.25m. De betonbanden haalden we er vorig najaar al uit en mijn man beloofde van 't weekend de bedden te maken. Hij bekeek al enkele video's van Monty Don (die leuke Engelse tuinman en schrijver, vooral bekend als televisie presentator van het BBC programma 'Gardener's World' en van 'Big Dreams Small Places') over hoe je gemakkelijk zelf verhoogde groentevakken voor in de moestuin kunt maken. Hij ziet het helemaal zitten: "Het is een kwestie van hout halen en beginnen, het komt allemaal goed!" zei hij. We gaan er dit weekend mee beginnen! Jammer dat het zo koud is, buiten...