De eerste citroenvlinder

Het is ochtend. Ik zit achter mijn laptop te typen als P. de kamer inloopt en terloops opmerkt: "Ik zag

net een citroenvlinder." Oh! Een citroenvlinder, een voorbode van de lente! Dat is leuk! Snel pak ik mijn camera en sprint naar buiten, de tuin in, waar ik van alles zie rondvliegen behalve de citroenvlinder (Gonepteryx rhamni). "Hij vloog hier, langs het keukenraam omhoog", wijst mijn man, die achter mij aankomt. We kijken beide op en zien een paar mussen zitten op het dak. Zouden ze...?!

Het 'citroentje' brengt, net als de kleine vos, de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia, de winter door als vlinder. In winterslaap verdragen ze behoorlijk wat kou. Zodra de zon schijnt in het vroege voorjaar laten ze zich zien. Het zijn vooral de fel geelgroen gekleurde mannetjes die je ziet; de lichter gekleurde vrouwtjes houden zich wat meer op de achtergrond. Citroenvlinders zetten hun eitjes af op de vuilboom of sporkehout (Rhamnus frangula) en de wegedoorn (Rhamnus cathartica). Ook voor andere vlinders, bijvoorbeeld het boomblauwtje (Celastrina argiolus), bijen en andere insecten, is sporkehout een belangrijke struik. Mocht je er ooit eentje vinden in het tuincentrum...

Wist je trouwens, dat van alle Nederlandse vlinders de citroenvlinder het langste leeft? Hij kan bijna een jaar oud worden.

Op de site van De Vlinderstichting kun je je vlinder waarnemingen doorgeven, ook anoniem: https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/waarnemingen

Dat doe ik ook maar, namens P. En nu de foto nog: ik heb nog een foto van een citroenvlinder van vorig jaar mei, genomen in het bos bij Exloo. Zodra het me gelukt is om er hier in de tuin een op de foto te zetten dan zet ik die alsnog op mijn blog.

(Bron: De Vlinderstichting: https://www.vlinderstichting.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/citroenvlinders-in-je-tuin)