Goede snij- en plukbloemen

Het is woensdag 21 maart. De lente is vandaag begonnen, althans volgens de kalender. Het is buiten behoorlijk mistig en er ligt nog ijs in de vijverbak. Maar binnen is het goed tuinplannen maken! Nog even...

Vandaag het vervolg van Karin's vraag, wat goede snijbloemen zijn. Ik maak graag boeketten en struinde al als kind door de tuin van mijn ouderlijk huis om bloemen te plukken; gemengde boeketjes of juist van één soort als lelietjes-der-dalen of lathyrus. We hadden een grote tuin en er stond altijd wel wat in bloei.

Niet alle bloemen doen het goed in een vaas maar er bestaat een groot aantal vaste planten met goede snijbloemen en ook zijn er een aantal bol-, knolgewassen, een- en tweejarigen en heesters die lang goed blijven in een boeket (of bloemstuk). Uit deze lange lijst kun je vast wel een aantal van jouw favorieten kiezen:

bergamotplant (Monarda)

blauwe druifje (Muscari Armeniacum)

boerenjasmijn (Philadelphus coronarius)

bonte salie (Salvia viridis)

cosmos (Cosmos)

daglelies (Hemerocallis), dahlia (Dahlia), duizendschoon (Dianthus barbatus)

echte guldenroede (Solidago virgaurea)

gele dille (Anethum)

goudsbloem (Calendula officinalis; 'Indian Prince')

groot trilgras (Briza maxima)

grote wasbloem (Cerinthe Major purpurescens)

iris (Iris germanica)

Japanse spierstruik (Spiraea japonica)

juffertje in 't groen (Nigella)

kaasjeskruid (Malva)

kardinaalsmuts (Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gold')

kattestaart (Lythrum)

korenbloem (Centaurea cyanus)

lampionplant (Physalis)

lelietje-der-dalen (Convallaria)

leeuwenbek (Antirrhinum)

lupine (Lupinus)

margrieten (Leucanthemum)

monnikskap (Aconitum)

montbretia (Crocosmia)

pioenroos (Paeonia)

pronkerwt (Lathyrus); slechts enkele dagen houdbaar, maar ruikt heerlijk!

pruikenboom (Cotinus coggygria)

ridderspoor (Delphinium)

scharnierbloem (Physostegia virginiana)

sierkers (Prunus)

sneeuwklokje (Galanthus)

vergeet-mij-nietje (Myosotis)

vlambloem (Phlox panniculata)

vrouwenmantel (Alchemilla mollis)

wederik (Lysimachia)

weigelia (Weigelia)

wolfsmelk (Euphorbia oblongata of Euphorbia schillingii)*

ijzerhard (Verbena bonariensis)

zinnia (Zinnia)

zonnebloem (Helianthus)

zonnehoed (Rudbeckia)

zonnekruid (Helenium)

zonneoog (Heliopsis scabra)

* Pas op met het giftige melksap van de wolfsmelk (Euphorbia spp.) dat vrijkomt als je de stengels doorbreekt. Het is fototoxisch; onder invloed van het zonlicht treed een reactie op die de huid aantast en dit kan leiden tot huidirritatie (rode huid, jeuk, of zelfs pijnlijke blaren).

Als je een snij- of plukbloemenborder wilt aanleggen, maak deze dan niet te breed zodat je er goed bij kunt. Breng in het voorjaar een mulchlaag aan over het bloembed, om de planten extra voeding te geven, onkruid te weren en te voorkomen dat de grond uitdroogt.

Pluk de bloemen het liefst in de ochtend, dan blijven ze langer goed omdat ze de nacht ervoor water hebben opgenomen. Haal de onderste bladeren eraf en zet ze direct in lauwwarm water.

Een mooie combinatie vind het boeket bovenaan de pagina, op:

https://www.sarahraven.com/flowers/plants/cut_flower_seedlings

Herken je de bloemen? Er zitten o.a. in: goudsbloem (Calendula officinalis 'Indian Prince'); grote wasbloem (Cerinthe Major purpurescens); bonte salie (Salvia viridis 'Blue'); guldenroede (Solidago virgaurea); trechtermalva (Malope trifida 'Vulcan') en purper duifkruid (Scabiosa atropurpurea 'Black Cat').

Doe er, voor een vrolijke gele noot, eens wat zonnehoed bij (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm') of voeg wat meer purper toe met één of meer takjes van een donkere pruikenboom (Cotinus coggygria 'Royal Purple'). Voor 'n licht accent: juffertje-in-'t-groen (Nigella), witte cosmos, leeuwenbekken (Antirrhinum 'White Giant') of margrieten (Leucanthemum). Voor een rozerood accent: pioenrozen (Paeonia, zie foto) of donkerroze cosmos. Houd je van fris en groen? Pluk dan wat wolfsmelk (Euphorbia oblongata of Euphorbia schillingii) , maar denk om het melksap.