Tabakzaad

Niet alles doet het goed in mijn vensterbank. De tabakszaadjes, bijvoorbeeld, willen maar niet kiemen.

Van mijn zoon - hij houdt bijen, als hobby - kreeg ik een zakje tabakszaad (Virginia tabak, een ras van de echte tabak, Tabacum nicotiana), met het verzoek dit voor hem op te kweken. Hij heeft namelijk tabak nodig voor in zijn tabakspijp, bij het imkeren. Door tabaksrook in de korf of kast te blazen kun je de bijen rustig houden en kan de imker de kast openmaken om bijvoorbeeld het bijenvolk te controleren.

Waar blijven de tabaksplantjes? "Het zaad had al lang moeten kiemen", zei mijn zoon toen ik hem en update gaf over mijn tabak. Zijn tabakszaadjes zijn al opgekomen, en hij zaaide ze later dan ik. "Als het nu nog niet is gekiemd gaat dat vast niet meer gebeuren" zegt mijn zoon. Dat denk ik ook. Jammer hoor. Ik was zo benieuwd naar het uiterlijk van een echte tabaksplant en ook naar de bloemen, want ik ken eigenlijk alleen de siertabak (Nicotiana alata). Misschien kan ik straks een plantje van hem adopteren?