Lente

Voor mij is het lente als de krokusjes en andere voorjaarsbolletjes bloeien en als ik een dikke, ronde koninginnehommel zwaar zie rondzoemen. Als ik de merel weer hoor zingen en ik de vogels druk in de weer zie met takjes en veertjes voor het maken van een nestje. Als ik zonder jas naar buiten kan en opeens een citroenvlinder zie fladderen, op zoek naar een soortgenoot.

Voor mij is het lente als knoppen van de bomen en struiken zwellen en de vaste planten weer beginnen te groeien na hun lange winterrust. Het is lente als ik in een tuin hier in het dorp, een waslijn zie met vrolijk wapperende was als vlaggen in de wind. En als ik opeens de geur opsnuif van lentebloempjes zoals het maarts viooltje - dat overigens pas in april bloeit.

Voor mij is het lente - en voor wie niet - als ik voor het eerst in het jaar lammetjes zie lopen in de wei met hun mollige lijfjes, wit of zwart. Als ik weer kan genieten van het werken in de (moes)tuin en heerlijk met blote handen in de donkere aarde bezig ben en - in plaats van verkleumd te raken - de warmte voel van het voorjaarszonnetje in mijn gezicht en lijf. Als de tuin lonkt op een van die mooie, eerste lentedagen en ik buiten blijf tot de schemering invalt en ik met een voldaan gevoel naar binnen ga en denk: dit is geluk.