Hortensia snoeien?

Ik zal het maar eerlijk toegeven: ik heb, toen ik pas begon met tuinieren, heel wat struiken en bomen verpest door ze verkeerd of onnodig te snoeien. 'Snoeien doet bloeien' dacht ik, maar dat is niet altijd zo en soms doet het meer kwaad dan goed. Al snel kwam ik erachter dat een toverhazelaar (Hamamelis) er niet mooier op wordt als je 'm snoeit (want groeit langzaam, heeft van zichzelf al een mooie vorm en oogt snel verminkt na snoeien). En de boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla) kregen maar geen bloemen; ik knipte zonder het te weten de bloemknoppen eruit die het jaar ervoor waren gevormd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoeven de gewone of boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) - een van de bekendste soorten met meestal lichtroze of blauwe bolvormige bloemen - en de berghortensia (Hydrangea serrata) helemaal niet gesnoeid te worden. Als je na de winter de uitgebloeide bloemen tot iets boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen afknipt is dat meestal genoeg. Ook de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) hoeft niet gesnoeid te worden.

Als de hierboven genoemde hortensia soorten te groot worden kun je zonodig kun je om de 2-3 jaar de oude, dikke takken weghalen in het voorjaar (eind maart-half april). Daar is het nu de juiste tijd voor. Knip de oude takken tot zo'n 5cm boven de grond af. In de loop van 't jaar verschijnen er nieuwe takken die dan in het jaar daarop bloemen krijgen, want deze hortensia soorten bloeien op 't hout van het voorgaande jaar. Nieuwe, jonge takken kun je eventueel hoger afknippen, tot op zo'n 30cm boven de grond.

De fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de waterstruik (Hydrangea involucrata) reageren ook niet goed op een snoeibeurt. Alleen snoeien als ze te hoog of te breed worden.

(Bron: diverse internetsites)