Longkruid - van rose naar blauw

De eerste bloemetjes van het longkruid (Pulmonaria officinalis) zijn open! De bloempjes hebben twee kleuren: ze openen rose, verkleuren dan naar paarsachtig blauw en na een paar dagen, als de stempel rijp is, zijn ze helder blauw. Waarom is dit?

De kleurverandering bij ouder wordende bloemen gebeurt door het aanwezige anthocyaan en bestuivende insecten doen hier hun voordeel mee. Rose, jonge bloemen, zijn rijker aan nectar en geven als 't ware een signaal aan vroege bijen af dat er daar wat te halen valt. Een win-win situatie; de bijen sparen energie en het longkruid heeft een grotere kans op bevruchting. De oudere, blauwe bloemen lokken insecten, want blauw is voor de insecten een sterker opvallende kleur dan de rose.

Het gevlekte longkruid is een populaire vroege voorjaarsbloeier. Het heeft prachtig blad, dat ook na de bloei aantrekkelijk is. Longkruid is een vaste plant en behoort net zoals smeerwortel (Symphytum) en komkommerkruid (Borago) tot de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae). De planten uit deze familie hebben behaard blad met brandhaartjes, die bij intensieve aanraking huidirritatie kunnen geven (Ik heb dit zelf nog nooit ervaren). De witte vlekjes op de bladeren worden veroorzaakt door een luchtlaagje tussen het bladmoes en de opperhuid.

Lonkruid behoort tot de stinsenplanten en komt oorspronkelijk uit Midden-Europa. Er bestaan ongeveer 30 verschillende soorten die onderling makkelijk kruisen, zodat het soms lastig te achterhalen is om welke variëteit het gaat. Het is een schaduwplant voor een iets vochtige, rijke bodem, maar liever dan in droge schaduw staat het op een wat zonniger vochtige plek. Als longkruid te droog staat kan het soms eerder last van meeldauw krijgen. De volledige zilveren en de meeste moderne cultivars hebben daar gelukkig weinig last van.

Longkruid is een uitstekende bodembedekker die zich makkelijk uitzaait en zich langzaam uitbreidt door middel van wortelstokken. Voor vermeerdering van longkruid zie mijn blogpost:

https://www.tuinstukjes.nl/single-post/2018/01/11/Opfriskuur-voor-voorjaarsbloeiers).

Op de site van kwekerij Bastin staat het artikel: 'Pulmonaria in de Gloria'. Het is bewerkt gepubliceerd in 'Groei en Bloei', http://www.bastin.nl/pulmonaria_longkruid.html, met onder andere veel verschillende longkruid variëteiten plus foto's.

(Bron: Wikipedia, artikel 'Pulmonaria in de Gloria' en My Garden, the RHS’s online community for gardeners, Why some flowers change colour and a worm question, posted by Miranda Hodgson)