Open- en dichtgaan van bloemen

Het is regenachtig weer. De vrolijke gele bloemetjes van het speenkruid (Ficaria verna) blijven vandaag stijf gesloten. Als het niet regent openen ze zich 's ochtends als de zon is opgekomen en sluiten 's avonds weer als het donker wordt.

Ook de bloemen van krokussen, tulpen, winterakonieten, bosanemoontjes, pinksterbloemen, madeliefjes, klaprozen en paardenbloemen gaan slapen. Niet alle bloemen kunnen dit. De zonnebloem, bijvoorbeeld, kan zich na het opengaan niet meer sluiten maar kan wel de bloem laten hangen, om de bloemen en zaden tegen regen te beschermen.

Door de bloemen te sluiten houdt de plant warmte vast die nodig is voor de groei van vooral stempel en helmknoppen. Vooral voorjaarsbloemen hebben een grote behoefte aan warmte, vandaar dat er veel voorjaarsbloemen 's avonds - of bij regen - dicht gaan.

De bloemen zijn niet alleen gevoelig voor licht; ook bij verschil in temperatuur openen de bloemen zich. Denk maar eens aan een bos tulpen. Je koopt ze in knop en zodra ze binnen in een vaas staan gaan de bloemen al na enkele minuten open! De bloemdekbladen ondergaan bij warmte een plotselinge groeispurt, die het grootst is aan de binnenkant van de bloembladen zodat de bloemen open gaan. Krokussen zijn nog gevoeliger; ze reageren al bij geringe temperatuurwisseling van een halve graad C.