Primula auricula

Net zoals er mensen zijn die gek zijn op sneeuwklokjes heb je ook mensen die helemaal idolaat zijn van aurikels (Primula auricula). Zijn de bloemen niet bijzonder?

De aurikel is een plant uit de sleutelbloemfamilie (Primulaceae) en komt uit de Alpen, waar het hoog in de bergen groeit. De aurikel staat zelfs op de Oostenrijkse euromunten van 5 cent.

Aan het eind van de negentiende eeuw was het kweken van aurikels een heuse rage. Er waren veel verschillende rassen in de meest fraaie kleuren en vormen. In Engeland zijn er nu nog steeds veel liefhebbers die proberen zo veel mogelijk verschillend gekleurde aurikels te verzamelen. Er bestaat daar zelfs een vereniging, de 'National Auricula and Primula Society', die regelmatig tentoonstellingen organiseert. Omdat een aurikel slecht tegen regen en natte voeten kan bouwen verzamelaars vaak speciale overkappingen voor hun kostbare planten, de zogenaamde 'theaters'.

Sarah Raven schreef het volgende artikel over het kweken van aurikels: https://www.sarahraven.com/articles/growing_primulas_auriculas.htm

Dit is mijn allereerste aurikel, ik kon 'm niet laten staan (Primula elatior 'Gold Lace') en na het lezen van Sarah Raven's tips over het kweken van aurikels wil ik er meer van hebben.