Miskoop

Onlangs bestelde ik bij ons vroegere tuincentrum een vuilboom (Rhamnus frangula). "Die met ronde blaadjes, de inheemse", zei ik nog. Het exemplaar dat ik later ophaalde bij de klantenservice was nog kaal en - wat gek - zuilvormig. Ik houd, en dat is zacht uitgedrukt, niet zo van zuilvormige bomen en het inheemse sporkehout dat ik bestelde - de vuilboom - heeft geen zuilvorm. Het zal wel, dacht ik, en winkelde, hebberig als altijd in een tuincentrum, verder. Systematisch werkte ik mijn thuis zo zorgvuldig opgestelde lijstje af en scoorde: smeerwortel (Symphytum grandiflorum 'Wisley Blue'), biologische chocolademunt voor in de moestuin (Mentha piperita 'Chocolate'), kamperfoelie (Lonicera caprifolium) voor de kale plek in de coniferenheg en een dotterbloem (Caltha palustris) voor in de waterbak, want wat is nou een lente zonder gele dotterbloemen?

Moe thuis gekomen (ons vorige tuincentrum bevindt zich op twee uur rijden van ons huis en ik combineerde het met een bezoek aan mijn moeder een vriendin) zette ik de nieuwe aanwinsten op de oppottafel en pas de volgende dag, bij het water geven, ontdekte ik een groot plastic etiket aan de vuilboom met foto: 'Rhamnus 'Fine Line' stond er. Op de foto was te zien dat de bladeren lang en dun zijn, in plaats van rond. Net dennenaalden. Zo lelijk. Dit was dus niet de vuilboom die ik wilde hebben. Even googelen maar. Ik had een smalle vuilboom gekocht. De verkeerde. Deze 'Fine Line' is een miskoop. Zouden de vlinders er ook zo over denken als ik 'm toch plant, in een hoekje achteraf?