Stoppen met vogels voeren of juist niet?

Op de tuinscheurkalender (die van Romke van de Kaa en Paul Geerts) las ik dat de Vogelbescherming Vlaanderen aanraadt vogels niet meer te voeren vanaf na 31 maart en dit om de volgende redenen:

* Jonge vogels van bijna iedere vogelsoort horen in hun eerste levensdagen dierlijk voedsel te eten,

zoals wormen, spinnen, rupsen en bladluizen. Hun magen kunnen nog geen nootjes en zaden

verteren en krijgen hiermee ook te weinig vocht binnen;

* Via voedertafels en drinkwater kan de eencellige parasiet Trichmonas makkelijk verspreid worden.

Trichomonas, ofwel het geel, veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels

stikken of verhongeren. Tijdens de broedperiode is er voldoende variabel voedsel te vinden voor de vogels. Stop niet meteen met voeren, maar doe dat geleidelijk. Wil je in de lente en zomer toch iets geven aan de vogels? Richt je tuin zo in dat ze er voedsel kunnen vinden. Plant vogelbosjes (besdragende struiken als meidoorn, Gelderse roos en lijsterbes) en hagen, of als je daar niet de ruimte voor hebt, zet een bessenstruik of bottelroos in de border of laat klimop of een kamperfoelie tegen de schutting groeien. Ook met insecten lokkende planten help je de vogels.

Op de site van de Vogelbescherming Nederland staan lijstjes van allerlei bomen, struiken en planten waar vogels en andere dieren veel aan hebben: https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting/vogelvriendelijke-beplanting

De Vogelbescherming Nederland is van mening dat je vogels wél het hele jaar kunt bijvoeren, zolang je ze het juiste voer aanbiedt. Dit verschilt per seizoen. Vogels verleren zelf niet voedsel te vinden en zoeken in de lente naar insecten, rupsen en wormen. Die zijn normaal gesproken in vogelvriendelijke tuinen ruim voorradig. Bovendien kan er ook in de lente voedselschaarste zijn, bijvoorbeeld als het twee dagen hard regent of waait. Geef, zo raadt de Vogelbescherming Nederland aan, in de lente, vogels eiwitten (meelwormen) en kalk aan (uitgekookte en fijngestampte eierschillen) en geef geen vet en pinda's meer.

(Bron: De Tuinscheurkalender, Romke van de Kaa en Paul Geerts; artikel van de Vogelbescherming Vlaanderen: http://vogelbescherming.be/informatiecentrum/een-tuin-voor-wilde-dieren/tuinvogels-voeren-de-winter/stopdag-vogels-voeren; Vogelbescherming Nederland)