12 Tips voor het maken van een minivijver

Met een teil, 'n halve regenton of speciekuip kun je op een snelle en goedkope manier een vijvertje in je tuin - of op je balkon - realiseren. Water in de tuin voegt wat extra's toe. Het weerspiegelt de lucht erboven en je ziet hoe wind en regen met het water spelen. Een vijver zorgt voor leven en trekt allerlei diertjes aan zoals vogels, kikkertjes, libellen en verschillende insecten.

Tips voor het maken van een minivijver:

 1. Kies een plek uit waar in ieder geval een deel van de dag schaduw valt. Zet de bak liever niet in de schaduw van een boom of struik omdat afgevallen herfstbladeren erg slecht zijn voor de waterkwaliteit;

 2. Was de bak of de teil goed en zet 'm op de juiste plek voor je 'm vult;

 3. Vul de bak met water en laat deze een tijdje staan voor je de planten erin zet;

 4. Zet er niet te veel planten in en kies planten die klein blijven, langzaam groeien en weinig woekeren (geen lissen, bijvoorbeeld). Snoei indien nodig;

 5. Varieer met bloeitijden en wissel planten met stengels af met drijfplanten en planten die onder water groeien;

 6. Zet de waterplanten in speciale vijvermandjes met gaatjes en vul ze met speciale vijvergrond. Gassen die onder water door de wortels worden gevormd kunnen ontsnappen en daarnaast beperkt de mand de groei;

 7. Neem vijvermandjes in de juiste grootte. Vooral bij een dwergwaterlelie - maar ook bij andere planten - is dit van belang; in een te krap mandje groeit en bloeit de plant niet en in een te groot mandje groeit de plant te hard en bedekt in een mum van tijd de hele vijver;

 8. Zet de planten op de juiste diepte in het water; planten die alleen natte voeten nodig hebben kun je op een aantal bakstenen zetten;

 9. Zorg dat er water zichtbaar blijft in de vijver. Neem geen eendenkroos;

 10. Een lelijke kunststof kuip kun je met een ombouw camoufleren of je kunt de kuip ingraven. Zelf zet ik er nog bloempotten voor met planten die van nature bij het water groeien, zoals varens, hosta's, bolprimula's en watermunt;

 11. Neem geen vissen. De ruimte is te klein en hun uitwerpselen zorgen voor te veel algengroei;

 12. Maak eventueel een opstapje met stenen of een boomstam, zodat kikkertjes e.d. de vijver in én uit kunnen.