Sijsje

Nog even geniet ik van alle vogels die op het voer afkomen (ik bouw het bijvoeren van de vogels af en hang straks geen pindanetjes of vetbollen meer op). Vanochtend zat er een sijsje (Carduelis spinus) op de pinda's.

'n Sijsje is klein en opvallend geelgroen, met korte, gevorkte staart en donkere vleugels. Op de vleugels zit een geel tot geelwitte streep. Sijsjes hebben spitse, kegelvormige snavels waarmee ze handig de zaadjes uit bijvoorbeeld elzenpropjes of dennenappels kunnen peuteren.

Dit is een mannetje. Net als bij veel andere vogelsoorten is het feller van kleur. Het heeft 'n zwart petje op en een zwarte kin en zwarte vleugelstrepen. Zijn borst is felgeel. Het vrouwtje is minder fel gekleurd en gestreept.

Sijsjes eten vooral zaden van bomen als berken, zwarte elzen, wilgen, sparren en dennen. Heb je wel eens een groepje sijsjes bovenin de elzen zien hangen, op zoek naar zaadjes? In de lente eten ze ook graag pinda's.

Ze broeden vanaf maart tot in de zomer, in de omgeving van grote naaldbossen, vooral in oude sparren. Hoog in de boom bouwen ze een onopvallend nestje van takjes en mos. Sijsjes hebben 1-2 legsels per jaar, met zo'n 4-5 lichtblauwe eitjes met veel fijne roodbruine stipjes en streepjes. Sijsjes broeden meestal alleen maar ook wel in los kolonieverband, samen met andere paren. Ze nestelen ook in tuinen en landgoederen, bijvoorbeeld in hoge coniferen. Zouden ze hier in de tuin, ergens in de coniferenhaag, misschien een nestje aan het maken zijn?

(Bronnen: De Vogelbescherming Nederland, Natuurpunt België)