Voorjaarshelmbloem

Het tengere vogeltje-op-de-kruk of voorjaarshelmbloem (Corydalis solida) staat in bloei. De lila bloemetjes komen mooi uit bij het fijne, blauwgroene blad. De voorjaarshelmbloem is een knolgewasje en komt vooral in de zuidelijke landen van Europa in het wild voor en ook in België. Het is vrij zeldzaam in Zuid-Limburg, op sommige plaatsen in de duinen en onder andere het rivierengebied. Daarbuiten de voorjaarshelmbloem een stinsenplant. Het wordt ook wel vingerhelmbloem genoemd.

Voorjaarshelmbloem is nauw verwant aan en gemakkelijk te verwarren met de holwortel (Corydalis cava of Corydalis bulbosa). De voorjaarshelmbloem heeft bloemen met handvormig ingesneden schutblaadjes onderaan de bloemsteel. De sporen zijn iets naar boven gericht. De schutblaadjes van de holwortel zijn niet ingesneden. Een ander verschil zijn de knollen in de grond: die van de voorjaarshelmbloem zijn gevuld en de knollen van de holwortel hol; vandaar ook de naam.

Vingerhelmbloem doet het goed op vochtige, matig voedselrijke en vaak kalkhoudende grond. In het wild staat het in loofbossen en op beschaduwde grasgrond. De bloemkleur varieert van donker paarsrood tot licht. Soms zijn de bloemen zelfs wit.

Voorjaarshelmbloem is mooi in combinatie met varentjes, bosanemoontjes (Anemone nemorosa), Oosterse sterhyacint (Scilla siberica) en andere bosplantjes.

(Bron: website Wilde planten in Nederland; Wilde planten in Nederland en België)