De juiste plant op de juiste plaats

De lepelstruik (Kalmia polifolia) ziet er niet best uit en laat z'n blad vallen. Hij heeft het moeilijk. We kregen de stuik vorig jaar kado; ik had nog nooit van een lepelstruik gehoord. Jij wel? De struik had prachtige roze bloemen (juni) en we waren er heel blij mij. Al gauw viel het mij op, dat er na een regenbui wel erg veel water in de pot bleef staan. Daarom maakte ik er een gewoonte van regelmatig overtollig water af te gieten. Maar dat er helemaal geen drainagegat in zat zag ik pas bij het verpotten van de struik naar een grotere terracotta pot. Mét drainagegat. Of hij het gaat redden is de vraag.

En dat ik 'm in gewone potgrond zette was ook niet zo handig want een Kalmia staat het liefst in zure, vochthoudende grond, dus in tuinturf of bosgrond.

Lepelstruiken groeien van oorsprong in het oosten van de Verenigde Staten. Het zijn wintergroene heesters met een bossige, brede groeiwijze. Wij hebben de smalbladige soort met donkergroen, lancetvormig blad dat aan de onderkant een beetje grijzig is. De bladeren zijn giftig, voor mens en dier. De donkerroze, komvormige bloemen staan in clusters rond de stengels. Snoeien is niet nodig.

De lepelstruik is zeer winterhard en de struik kan ook zeer natte condities aan, lees ik op het internet. Dit laatste stemt mij hoopvol. Eigenlijk verdient de lepelstruik een plekje in de border. Dat zou z'n overlevingskansen aanzienlijk verhogen, zolang ik 'm tenminste in zure, vochtige grond zet, in de schaduw van bomen. Mien Ruys zei het al: "Kies de juiste plant bij de gegeven plek".