Koken met onkruid: zevenblad

De tijd van het grote wieden is beginnen: het zevenblad (Aegopodium podagraria) komt op. Ik doe aan afmatten en breek dagelijks, met het maken van een rondje door de tuin, blad met stengel af. Straks kost wieden pas echt veel tijd, als de planten nog harder gaan groeien.

Je kunt vers geplukt, jong zevenblad ook verwerken in gerechten, want je kun het eten. De plant staat in Scandinavische landen, Rusland en Litouwen geregeld op het menu. Zevenblad is erg gezond en bevat veel vitamine C, caroteen, kalium, magnesium en kiezelzuur. Je kunt het als spinazie of als stamppot eten of gesnipperd door de sla of de soep doen. Gedroogd blad smaakt een beetje als peterselie. Voor gebruik pluk je de jonge blaadjes, die net de grond uitkomen. Ook heel erg lekker is pesto van zevenblad. Hier is een recept:

Zevenbladpesto

2 flinke handen gewassen, jong zevenblad (zo'n 25g);

2-4 teentjes knoflook;

50g wal- of cashewnoten of pijnboompitten;

70g geraspte kaas (bijvoorbeeld Pecorino, Parmigiano of Parmezaanse kaas);

olijfolie (naar behoefte, tot de pesto smeuïg is)

peper en zout, naar smaak

Doe alle ingrediënten in een kom en maak alles fijn met 'n staafmixer, vijzel of de blender. Stop de pesto in een schoon potje. Heel lekker op een stukje stokbrood of bij de pasta! De pesto is een kleine week houdbaar.