Aronskelk

Aan het einde van 'onze straat' (eigenlijk heet de weg daar anders, maar toch) ligt een tuincentrum. Eerst verkochten ze er voornamelijk eenjarigen, maar nu is het assortiment uitgebreid met vaste planten, groenten voor de moestuin, heesters en bomen. Wat een luilekkerland! Af en toe rijd ik er heen (het ligt kilometers ver weg, in een ander dorp) en onlangs kocht ik er onder meer een Italiaanse aronskelk (Arum italicum), met van dat mooie gemarmerde, pijlvormige blad.

De Italiaanse aronskelk is in de 17e eeuw ingevoerd en is een stinsenplant. Aronskelken doet het goed op humusrijke, ietwat vochtige grond in de (half)schaduw, onder bomen en struiken.

Na de bloei, met groen witte bloemen (mei-juni) sterven de bladeren af en blijft alleen de bloeikolf over. Onderaan zitten de vrouwelijke - en daarboven de mannelijke bloemen. De giftige, oranjerode bessen verschijnen in het najaar. De vogels zijn er gek op. In onze vorige tuin kwamen er vanzelf aronskelken op naast de schutting, daar waar de de vogels de zaden uitpoepten.