Winterpostelein

Van Inge kreeg ik winterpostelein plantjes mee (Claytonia perfoliata). Winterpostelein komt uit Noord-Amerika en je kunt het eten. In Amerika wordt het wel 'Miners Lettuce' genoemd omdat de mijnwerkers het aten om scheurbuik te voorkomen. Er zit veel vitamine C in, ijzer, omega 3 vetzuren (!) en het heeft een bloedzuiverende werking. Maar, winterpostelein is vooral erg lekker. Het heeft een knapperige, nootachtige smaak en ook de sierlijke, roze bloemetjes kun je eten. Na het plukken groeit winterpostelein gemakkelijk weer aan.

Winterpostelein is een ideaal plantje voor een wat wildere tuin en doet het uitstekend als bodembedekker. In de tuin van mijn ouderlijk huis hadden we een border vol winterpostelein, onder de Japanse sierkers. Het zaait zich elk jaar weer opnieuw uit en kan zowel in de schaduw als in de zon, zolang de grond maar niet te droog is. De plantjes kunnen goed tegen kou en ook tegen warmte; je kunt bijna het hele jaar oogsten.

Zaaien kan vanaf half mei tot eind augustus, in de volle grond. Het is een lichtkiemer, dus de zaden niet bedekken met aarde, zodat ze aan het zonlicht worden blootgesteld.

Mijn plantjes zijn geplant! En nu maar hopen dat de slakken er afblijven.