De boom in

In onze vorige tuin konden we geen woekeraars gebruiken, want hij was te klein en elke vierkante decimeter telde. Eén van zo'n onwelkome woekeraar die steeds maar weer opdook was de ranonkelstruik (Kerria japonica), met z'n gele pompoenachtige bloemetjes. Ik haalde 'm steeds weg als hij opkwam en dat was nog best een strijd. Hier in de tuin herkende ik de struik niet direct want er zaten nog geen bloemen aan. Maar zodra de eerste bloemen verschenen wist ik dat we Kerria hadden. Hier is hij welkom, we hebben de ruimte.

De ranonkelstruik doet het uitstekend op wat vochtiger grond in de halfschaduw en omdat de oude hoge vlier, waar hij bij staat, nogal kaal is mag hij de boom in.

Een Kerria is winterhard en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, waar hij langs ruige, steenachtige rivierbeddingen en ravijnen groeit. De takken kunnen wel 3m lang worden en blijven ook in de winter groen. De struik groeit door uitlopers en is een snelle groeier. Na de bloei kun je eventueel de oude takken diep afknippen.

Ik heb eigenlijk de pest aan dubbele bloemen. Vind ze niet mooi en ze hebben insecten niks te bieden, maar de gevulde bloemen van de Kerria kan ik zeker waarderen. Woekeren, maar.