10 Oranje bloemen

Oranje is de kleur van vuur, van Nederland en het koningshuis. Oranje in de tuin geeft een warm gevoel en staat levendig. Het geeft dynamiek in de tuin maar is wel erg aanwezig. Combineer oranje daarom eens met kleuren als koningsblauw; bijvoorbeeld goudsbloemen met korenbloemen, paarsblauw; bijvoorbeeld oranje montbretia met irissen en fel- of bruinrood; oranje - met rode dahlia's. Dat ziet er heel vrolijk en uit maakt van elke tuin een feestje! Ik koos voor een aantal planten met oranje bloemen in de tuin. Nu, op Koningsdag, staan de winterviooltjes nog net in bloei en later in het jaar komen er meer oranje bloemen bij:

  1. Goudsbloem (Calendula officinalis), bloeit van juni-oktober. Makkelijk zelf te zaaien, vanaf maart.

  2. Lampionplant (Physalis alkekengi). De lampionnetjes zijn de zaaddozen. Woekert nogal; plant ze op een plekje waar ze zich kunnen uitbreiden of zet ze in een emmer zonder bodem die je ingraaft. Draag handschoenen; het sap dat de planten afgescheiden kan een allergische reactie geven.

  3. Nagelkruid (Geum 'Prinses Juliana'), bloeitijd juni-juli.

  4. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus - groot, rankend - of T. minus - klein en niet rankend). Bloeit lang, van juni-oktober of langer, tot de vorst invalt. Zowel blad als bloemen zijn eetbaar.

  5. Zonnekruid (Helenium spp.). Veel variëteiten hebben oranje bloemen van juli-oktober.

  6. Daglelie (Hemerocallis spp.). Ook van de daglelie bestaan er veel oranjekleurige cultivars, bijvoorbeeld 'Aten', zuiver oranje, bloeit in juli-augustus' en geeft vaak herbloei en 'Bumble Bee', zelfde bloeitijd, kleiner, licht oranje bloemen met donkerrood oog.

  7. Dahlia (Dahlia spp.). Er bestaan heel veel dahlia's met oranje bloemen! Ik plantte voor het eerst Dahlia 'Ludwig Helfert' (zie foto). Bloeit van juli-november.

  8. Montbretia (Crocosmia 'George Davidson), bloeitijd juli-september. Voor in wat vochtiger grond.

  9. Toverhazelaar (Hamamelis intermedia 'Jelena'), bloeit in december-februari.

  10. Tulpen (Tulipa spp.). Veel tulpen zijn oranje, bijvoorbeeld Tulipa 'Apricot Beauty' bloeit van april tot ver in mei en 'Tulipa 'Prinses Irene', vanaf 17 mei 2018 verkrijgbaar, heeft een paarse streep en kleine toefjes geel, kan goed in potten.