Fothergilla

'Kan ik u ergens mee helpen?, vroeg de medewerkster van het tuincentrum. 'Misschien', antwoordde ik. 'Ik zoek een Fothergilla, de major'. 'Een wat zei u? Fothergilla? Nog nooit van gehoord', sprak ze toen eerlijk. Nou, ik wel. Vind het een van de mooiste struiken die ik ken. Uiteindelijk bestelde ik er een en nu staat het struikje pontificaal in bloei.

Je ziet aan de lange meeldraden van de bloem waarom hij ook wel lampepoetserstruik wordt genoemd. Fothergilla's komen uit het zuidoosten van de Verenigde Staten. Ook in de herfst is 'n Fothergilla spectaculair, hij is namelijk familie van de toverhazelaar (Hamamelidaceae) en krijgt vlammend oranje blad. De struik is goed winterhard en verlangt vochthoudende grond, standplaats zon tot halfschaduw. Er bestaan twee soorten: de 'major' wordt wel zo'n 2m hoog maar groeit erg traag. Een 'gardenii' blijft kleiner, zo rond 1m maar groeit breeduit. Een topper, vind ik. Heb je nog plek vrij in je tuin? Vraag er eens naar in het tuincentrum.