Koken met onkruid: daslook

Daslook of berenlook (Allium ursinum) is een van mijn lievelingsplanten. De naam komt van het bijgeloof (of van de waarneming?) dat dassen en beren zich meteen na hun winterslaap volvreten met daslook. Er valt over te redetwisten of het onkruid is; ik vind het een prachtig plantje en het kan van mij niet snel genoeg groeien. En dat doet het; in veel tuinen is daslook niet welkom. Daslook woekert en voor je het weet staat je tuin er vol mee.

Daslook groeit op vochtige, humusrijke grond in de bossen. In Engeland staan er bossen vol mee en dat kun je ruiken; het heet daar niet voor niets 'wild garlic'. In tuinen van landgoederen zijn ze er als de dood voor. Elke zaailing wordt er subiet verwijderd.

Daslook is een van de eerste eetbare plantjes in het voorjaar. Het is heel gezond en bevat veel vitamine C, zeer veel ijzer, maar ook zwavel, mangaan en magnesium. Daslook smaakt naar look maar is frisser en iets geraffineerder dan ui en knoflook. Het is heel veelzijdig en makkelijk te kweken in de tuin of in een grote pot of bak. Daslookblad is, voordat de bloemen bloeien te gebruiken in de keuken. Tijdens de bloei vermindert de smaak van het blad en kun je de bloemen eten en na de bloei het zaad en de knolletjes.

Je kunt het jonge blad in salades, soepen, sandwiches, aardappelgerechten (rauw gesnipperd, niet koken), door de kwark of kaas doen. Daslook is net als knoflook bevorderend voor de spijsvertering en is goed tegen hoge bloeddruk.

Spaghetti met daslook

400g spaghetti; 300g vers geplukt daslookblad zonder stelen, dun gesneden; 6 knoflook teentjes, gepeld en in plakjes gesneden; ½–1 Spaanse peper, fijngesneden; vers gemalen peper; zout; olijfolie; groentenbouillon; Parmezaanse kaas, vers geraspt.

Snijd de daslook. Breng de bouillon aan de kook en laat de pasta hierin beetgaar koken (al dente). Doe wat olijfolie in een grote pan of wok en verhit deze. Bak hierin, als de pasta bijna gaar is, eerst kort de knoflook en peper aan en doe dan de daslook erbij. Goed omscheppen. Meteen de pasta afgieten en erdoorheen mengen. Naar smaak peper en zout toevoegen. Strooi er tot slot nog wat Parmezaanse kaas overheen en serveer.

(Bron: MergenMetz recepten - Chefkoch.de)